Woonhuis
Tandtechniek Henk Schelbergen van 1998 t/m 2006
Praktijk Schelbergen
Sinds I augustus van dit jaar (1998) is op het Bargapark 67 in Bergen de tandprothetische praktijk van Henk Schelbergen gevestigd. Een tandprotheticus is een deskundige die is gespecialiseerd in het aanmeten, vervaardigen en repareren van tandprotheses. Voordat hij zijn praktijk in Bergen opende, was Henk Schelbergen achttien jaar lang werkzaam in zijn eigen tandtechnisch laboratorium als gediplomeerd tandtechnicus. Hierna volgde hij nog een driejarige opleiding als tandprotheticus. "Een tandprotheticus is niet uitsluitend technisch, maar ook medisch biologisch opgeleid", zegt Henk Schelbergen.
In de tandprothetische praktijk van Henk Schelbergen kan men terecht voor zowel het aanmeten als voor de daadwerkelijke vervaardiging van een kunstgebit op maat. Het feit dat Henk Schelbergen als tandprotheticus behalve het aanmeten van een kunstgebit ook de vervaardiging ervan beheerst, betekent een groot voordeel ten opzichte van een 'normale' tandarts. De tandarts kan mensen weliswaar een kunstgebit aanmeten, maar moet de vervaardiging van de tandprothese vervolgens uit handen geven aan een tandtechnieker. De tandtechnieker is op zijn beurt weer alleen opgeleid voor het vervaardigen van kunstgebitten. Tandprotheticus Henk Schelbergen heeft het hele traject omtrent een tandprothese daarentegen volledig in eigen hand. Van het aanmeten tot en met het vervaardigen en het repareren van een kunstgebit.
Officieel erkend
Sinds 1989 is het beroep van tandprotheticus in ons land officieel erkend en wordt de titel wettelijk beschermd. Vanaf 1996 worden de behandelingen van een erkend gediplomeerd tandprotheticus bovendien ook door het ziekenfonds vergoed. Onder meer door V.G.Z. en C.Z.", zegt Henk Schelbergen, die in april van dit jaar zijn tandtechnisch laboratorium verkocht.
Inmiddels staan er in ons land enkele honderden gediplomeerde tandprothetici geregistreerd. Een groot deel van hen heeft een eigen praktijk.
Als u besluit een (nieuwe) prothese aan te schaffen, moet u in de regel vijf keer bij de tandprotheticus langskomen. De eerste keer komt u bij de tandprotheticus om te 'happen'. Dit is nodig om de vorm van uw kaak op te meter.
Gaf het 'happen' vroeger nog wel eens een benauwd gevoel. Met de moderne materialen van tegenwoordig heeft men daar geen last meer van. Bovendien leert de tandprotheticus u op een bepaalde manier adem te halen, waardoor er geen benauwd gevoel optreedt. Bij het tweede bezoek aan tandprothetische praktijk wordt de lengte van de rand vastgelegd. Daarvoor moet u weer 'happen'. De vorm van het gebit kan nauwkeurig worden bepaald. De derde keer wordt gekeken hoe u kauwt. Daarvoor moet in een speciale was bijten. Ook de vulling van wangen en lippen en de hoogte van de tanden worden nu uitgezocht. Bij een rood gezicht past bijvoorbeeld een ronde tandvorm beter. Mannen kunnen daarnaast een teat krachtiger tandvorm krijgen, terwijl voor vrouwen iets sierlijks kan worden uitgezocht. Bij het vierde bezoek wordt met een proefprothese gecontroleerd of alles goed is gegaan. Wanneer u tevreden bent wordt vervolgens de definitieve prothese vervaardigd. De vijfde keer dat u teruggaat naar de tandprotheticus is de prothese klaar en wordt hij geplaatst.
Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? De tandprotheticus vertelt u er graag meer over en verricht tevens een gratis gebitscontrole.
De tandprothetische praktijk van Henk Schelbergen is gelegen aan het Bargapark 67 in Bergen. Voor een afspraak belt u tel.